2011. augusztus 11., csütörtök

HIDEGTÁL - Kaszinó tojás ala Dorci

Ezt a saját készítésű kaszinó tojást anyukámtól tanultam. Aki ezt egyszer elkészíti, soha többé nem vesz boltit.


Hozzávalók 5-6 személyre:
  • 12 db nagyobb tojás
  • mustár, majonéz
  • szardella paszta
  • só, bors, szerecsendió
  • némi kapribogyó (ez nem fontos)
  • díszítésnek: 2 db narancs, zöldsaláta v. uborka, piros arany.
  • Esetleg 5-6 vékony szelet finom sonka
Elkészítés:

10 tojást megfőzünk, a maradék 2 tojásból tartárt készítünk a szokásos módon. A megfőtt tojásokat kicsit lehűtjük, majd leszedjük a héjukat és félbe vagdossuk. A félbevágott fehérjéket egy deszkára helyezzük, a sárgájukat egy mélyebb tálba szedegetjük. A sárgáját a következőkkel ízesítjük, (akarattal nem írtam mennyiségeket, mert jobb, ha mindenki saját ízlése szerint ízesíti)  Némi mustár,  szardella paszta, őrölt szerecsendió, bors, esetleg kapri bogyó, és mivel ez elég sós lesz így, egy picit tehetünk bele a már elkészített tartárból, hogy édeskésebb legyen. Sót akarattal nem írtam, mert a capri bogyó is és a szardella paszta is eléggé sós.
Amikor ezzel megvagyunk, az elkészült sárgáját egy kis kanál segítségével visszatöltögetjük a fehérjébe úgy, hogy egy kicsit megpúpozzuk és lefelé fordítva egy a zöld salátával és esetleg némi vékonyra szeletelt finom sonkával kibélelt lapos tálra helyezgetjük. Amint a 20 db tojáskánkat lefektettük, az egészet leöntjük az elkészült tartárral. A  szélét narancskarikákkal a tojások tetejét piros arannyal díszítjük.Legfinomabb házi készítésű bruschettával, de pirított toast kenyér is megteszi.

Ünnepekre előételként és álló fogadásokra kiválóan alkalmas.
Szilveszteri bulikra pedig egyenesen kiváló...
Jó étvágyat!!!

SERTÉSHÚS - Hagymás karajszeletek rizibizivel



Úgy adódott, hogy Berikém a megkérdezésem nélkül vásárolt (amúgy nagyon szép) friss karaj szeleteket csont nélkül. Mivel semmi más nem volt otthon, csak egy kis maradék lecsó, úgy döntöttem, hogy elég volt a Rántott húsból, rittyentek valamit a meglévő alapanyagokból.
Mivel a lecsó kevésnek bizonyult a 6 szelet húshoz, pirítottam még hozzá karikára vágott hagymát, amikor megpuhult hozzáadtam még egy kis pirospaprikát, és összekevertem a lecsóval.
A karaj szeleteket kiklopfoltam kicsit, megsóztam, megborsoztam pici lisztbe forgattam és nagyon forró kevés olajban kisütöttem gyorsan, majd belekevertem a lecsós hagymás szaftikába, és összeforraltam kb. 3 percig. Volt még otthon egy kis rizi-bizi, azzal tálaltam. Hát a nyolc szeletből nem sok maradt:-)))))
Ja! A fotó gyorsan készült,(ezért nem túl profi) mert ott ült mellette a Beri nyitott szájjal, evésre készen.......

LEVES - Makói fehérboros hagymaleves



Az egyik nagy kedvencem! Isteni!Ez egy meglepetés recept. Ha érdekel, írj, és egy meglepetéssel együtt küldöm a receptet.

OLASZ ELŐÉTEL - BRUSCHETTA

A bruschetta egy igen elismert olasz előétel, és sose gondolnánk, hogy mennyire könnyű otthon elkészíteni.
Személy szerint én jobban szeretem ezt nasizni a TV előtt, mint bármilyen más vacak chipset. Sajnos télen nem kaptam túl szép parikat, ezért ilyen haloványka lett a paradicsom a közepén. De megpirítva így is jó volt. Amúgy télen érdemes aprított konzerv paradicsomból készíteni.

Hozzávalók:
  • 1 hosszabb szál baguette
  • 2-3 nagyobb paradicsom (vagy darabolt pari konzerv)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kb. 4 dkg vaj, olíva olaj,
  • apróra vágott oregano vagy bazsalikom, esetleg metélő hagyma, só
Szóval. A legtutibb, ha a kiflit is magunk sütjük, de én most  (amolyan Nigella-ás lusta módszerrel csinálom), tehát veszek a közértben egy hosszabb szál bagettet, és felkarikázom. A karikákat megkenem vajjal.  A paradicsomot hirtelen leforrázom, így könnyebb lehúzni a héját, majd kimagozom. A maradék húsát apró kockákra vágom, egy tálba dobom és belenyomok egy gerezd fokhagymát, sózom, és hogy kenhetőbb legyen, pici olíva olajat öntök hozzá. Esetleg meghintem egy kis friss bazsalikommal (szárított is megteszi) Ezt a masszát kenem rá a bagett karikákra, majd a tetejükre oregánót vagy bazsalikomot vagy mindkettőt szórok.  Egy sütőlapra helyezem, és magas hőfokon ropogósra sütöm. Aki szereti a parmezánt az sütés közben szórhat rá. (de ezt kifejezetten közben tegye, nehogy ráégjen..) A végén, amikor megsült még csöpögtethetünk rá némi olíva olajat.

CSIRKE - Ananászos-Curry-s Csirke/Pulykamell




Ez a finomság pár perc alatt elkészíthető MAX. 15 perc!!!! Így a nyári melegben "melegen" ajánlom az ilyen típusú ételek fogyasztását. Semmi zsír, kevés kalória, könnyen emészthető és nem leszünk tőle nehézkesek és álmosak ebben a tikkasztó hőségben.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3/4 kg csirke/pulyka mell
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy konzerv darabos ananász
  • 1/2 citrom leve
  • 2,5 dl tejszín
  • liszt(ha sűrűbben szeretjük)
  • bors, só, curry
Elkészítése:

A csirke/pulyka mellet felkockázom, majd megforgatom egy pici lisztben.A vajat felforrósítom és a húst beleteszem. Addig pirítom nagy lángon, amíg fehér nem lesz minden oldala. Sózom, borsozom. Ezután jön bele a konzerv ananász, és a citrom leve. Ez egy picit rottyan, majd jöhet bele a tejszín, és ezután a curry. (a curry-vel csínján bánjunk, mert ha túl sok kerül bele, picit keresű lehet) Mindeközben folyamatosan kevergetem. Majd amikor egy picit rotyogott már (és ha tettünk bele lisztet, akkor elég sűrű is...) levesszük a tűzről.
Mire figyeljünk ennél a finomságnál:
A csirke/pulyka mell elég gyorsan megfő. Ezért fontos, hogy az elején még a vajon nagy lángon pirítsuk meg, és az egyéb hozzávalók belekevergetése közben még fő annyit, hogy teljesen megfőjön. Úgyhogy a végén, amikor már minden benne van, csak max. 5 percet főzzük, ellenkező esetben kiszárad, és úgy már nem túl finom. Ne féljünk attól ,hogy nyers marad.
Jó étvágyat hozzá:-)))))

OLASZ TÉSZTA - Zukkinis gombás spagetti



Az alábbi recept a tészta ellenére szintén elég könnyű, nem zsíros, és ami nem elhanyagolandó, nagyon finom, és  vegáknak kifejezetten ajánlott.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 közepes nagyságú gombafej
  • 2-3 közepes nagyságú zukkini
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 db picike paradicsom
  • 1 dl tejszín (lehet enélkül is)
  • 5dkg vaj, pici olíva olaj
  • só, bors, bazsalikom, pici pirospaprika
Elkészítése:

A hagymát vékony karikákra vágjuk.  A gombákat megmossuk, megpucoljuk, felszeleteljük. A zukkínit megpucoljuk, hosszába félbevágjuk és felszeleteljük, majd enyhén besózzuk. A paradicsomot leforrázzuk és lehúzzuk a héjját, majd apró darabokra vágjuk. Egy lábosban a vajat és az oliva olajat felmelegítjük, majd a hagymát, a gombát és a paradicsomot beledobjuk, sózzuk, borsozzuk.
Ezt egy rövid ideig pároljuk, amíg a gombák kicsit sötétebbek lesznek, és beletesszük a zukkínit. (azért tesszük később, mert a zukkini gyorsan párolódik, és nehogy főzelék legyen belőle)
Ezután megszórjuk apróra vágott fokhagymával, meghintjük bazsalikommal, egy picike pirospaprikával, majd ha a zukkinik már puhábbak (nem kell szétfőzni), akkor beletesszük a tejszínt.
Lehet csinálni tejszín nélkül is, úgy is nagyon finom, és még kevesebb benne a kalória. A képen látható tejszín nélkül készült :-)))))
Az elkészült ragura öntjük a megfőtt és leszűrt spagettit.

Jó étvágyat hozzá!:-))))

CSIRKE - Zukkinis tepsis csirkecombok


A csirkecomb a család kedvence, de már nagyon uncsi, hogy vagy sütve vagy rántva vagy pörköltnek, esetleg paprikásan készítjük. Ezért keresem mindig az új elkészítési módokat. Mivel volt itthon jó sok,  szomszéd nénitől kapott zukkini, ezért gondoltam, felhasználom.
Hozzávalók:
  • 6 db csirkecomb (alsó v. felső)
  • 2 db közepes cukkini
  • 1 dl tejföl
  • 2 dl tej/tejszín
  • fokhagyma
  • 2 ek. liszt, őrölt szerecsendió, só
Elkészítése:

A combokat sózom, borsozom, vagy esetleg CSAK csirke fűszerkeverékkel (én a sült csirke fűszersót kedvelem leginkább) megszórom, majd kevés olajon minden oldalát hirtelen megsütöm.
A cukkinit megpucolom és felkarikázom. Picit megsózom.
A combokat kivajazott jénaiba vagy egyéb sütőtálba teszem és a cukkini karikákat rá és közé helyezem.
A tejfölt, és a tejet vagy tejszínt elkeverem 2-3 evőkanál liszttel, sóval, fokhagymával, és szerecsendióval ízesítem. Aki szereti, sajtot is reszelhet bele.
Ezt a keveréket a combokra öntöm, és 180 fokon alsó felső sütésen készre sütöm. A lényeg, hogy a leve jól besűrűsödjön. A cukkinik miatt picit eleinte több lesz a leve, de ez a végére elbugyog...Ha ez megvan, akkor a tetejét felső sütésen 10 perc alatt megpirítom.

Ilyen a szerencsém :-( A fényképezőmnek annyi!!! Imhol egy mobil fotó!!
Hát nem túl profi, de az étel nagyon finom lett :-)

PÁSTÉTOM - HUMUSZ

Ehhez az ételhez fűződik egy kis vicces történetem, biztosan már sokan kitaláltátok, hogy mi lehet az.... :-)
Úgy adódott, hogy vendégeket vártam, és megkértem a Berit, hogy vegyen valahol egy kis humuszt, mert vendégeket vártam, és erre kaptam "megrendelést".
Köztudottan nem lehet minden közértben kapni, és ahol igen, ott is eléggé húzós az ára, pedig azok az alapanyagok, amelyekből a humuszt készítik egyáltalán nem drágák.
Hát Berikém történetesen egy CBA -ban próbálkozott (ez itt a reklám helye..) ahol szívélyesen megkérdezte egy kedves eladó, hogy mit keres, mire ő azt felelte, hogy "humuszt". A fiatal lányzó elkezdett nevetni, majd tartott Berikémnek egy kis környezetismeret órát a humuszos talaj ismérveiről.....
Amikor Beri elmesélte a sztorit otthon, úgy döntöttem, magam csinálom meg, biztosan nem bonyolult. Szóval...annyira nagyon nem az, hogy soha többé nem veszek közértben, és nektek sem ajánlom.....
Elkészítési ideje kb. 10-15 perc  :-)
A mennyiség kb. 10 főnek elegendő és max. költsége a 10 főre kb. 1000-1500Ft.
Először is Tahinit (szezámkrém, amely egy eléggé sűrű, fehér krém) készítünk, ami a következőkből áll:
  • 100 g  szezámmag (kb. 100Ft)
  • 1 gerezd fogkhagyma(..?)
  • 2-3 evőkanál olíva olaj (..?)
  • víz, só
A szezámmagot megdaráljuk (én speciel a nagyimtól örökölt régi kis kávédarálót használtam erre a célra). Amikor már nagyon finom "lisztszerű" az állaga, akkor egy tálba öntjük, adagolunk hozzá  1-2-3 evőkanál olíva olajat és egy csipet sót. Összekeverjük, majd egy gerezd fokhagymát  nyomunk bele. Ha túl sűrű az állaga, akkor adhatunk hozzá némi vizet. Túl hígra se csináljuk, mert akkor híg lesz a humuszunk.
Azután végy  :-)
  • 2 db 250 g-os csicseri borsó konzervet (ezzel gyorsabban kész, mert előfőzött, ....és az ára kb. 250Ft/konzerv )
Személy szerint én még ezt is tovább főzöm, amíg szét nem fő.  Aztán sózom, és beleteszek egy picike (ne túl sok) római vagy sima köményt, majd hagyom hűlni. Amikor már langyos,  összeturmixolom a már korábban elkészült Tahini-vel.
Tálba öntöm, a tetejét meglocsolom egy kis olíva olajjal, és szórok rá pici pirospaprikát.


Jó étvágyat hozzá!!!
Melegen ajánlott saját sütésű, finom ropogós meleg lepénykenyérrel mártogatni.

LEVES - Sütőtök krémleves

Ez a nagyon fincsi leveske télen-nyáron fogyasztható hidegen-melegen. Ja! És a karotin tartalmáról se feledkezzünk meg! Nem tudom, hogy a csoda-scanner méri-e, de biztosan sok van benne.

Hozzávalók 4 személyre:

  • Kb. 1/2 kg sütőtök (lehet 1 kg is)
  • 2 dl húsleves alaplé (vagy erőleves kocka 2 dl vízben feloldva)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csésze tökmag (és/vagy szezámmag)
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 db kisebb fej hagyma
  • 1 db közepes burgonya
  • só, bors, ízlés szerint peztrezslyem, vagy zellerzöld


A tököt, a sárgarépát kisebb kockákra, a fokhagymát, a hagymát és a petrezselymet teljesen apróra vágom,  megpárolom, majd felöntöm a húsleves alaplével. Ha minden megpuhult, lehúzom a tűzről, és kissé hűlni hagyom. Ezután gépben összeturmixolom. A sűrű levet ismét egy lábosba öntöm, és lassú kevergetés mellett megfűszerezem. Sót, borsot esetleg bazsalikomot teszek bele.
A magokat egy külön serpenyőben megpirítom, majd a kitálalt levesek tetejére szórom. Ez a leves gyors és nagyon nagyon tápláló étel. A téli időszakban melegen ajánlott hetente legalább egyszer fogyasztani. Nagyon erős antioxidáns, ezzel együtt növeli a szervezetünk ellenálló képességét.



PÁSTÉTOM - Vinete -padlizsánkrém erdélyiesen




Hozzávalók kb. 6 személyre:
  • 4 nagyobb darab (1,5-2 kg) hosszúkás fényes padlizsán
  • 1,5 nagyobb fej hagyma
  • 2 dl napraforgó olaj
  • 1 db citrom leve
Sztori:
A nagymamámtól illetve anyukámtól tanultam. Sok más padlizsánkrém receptet kipróbáltam, de ennél jobbat még nem találtam.
Amikor barátokat hívok kerti sütögetésre, mindig ez az előétel. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el....  toastkenyéren fogyasztva....sok sok paradicsomkarikával..
Elkészítése (ideje kb. 35-40 perc)
Amúgy nem nehéz, de vannak részletek, amire ha nem figyelünk, nem lesz az igazi. Nekem sem sikerült elsőre, de ...mint tudjuk, gyakorlat teszi......:-)))
A nem túl dundi (inkább hosszúkás) padlizsánokat megsütöm hirtelen forró vaslapon (vagy kerti sütőn). A fontos, hogy nagy lángon, és ne túl hosszú ideig sütögessük. Közben forgassuk meg, hogy minden oldala megpuhuljon. Nem kell túl sokáig, mert ha túlsül, akkor elveszíti a jó ízét és a szép világos színét.
A sütés vaslapon 
Amikor minden oldala megpuhult, levesszük a tűzről, hideg víz alá tesszük, és lenyúzzuk a bőrét. A megnyúzott padlizsánokat FAKANÁLLAL (fémmel nem szabad érintkezzen, mert megbarnul) összeaprítjuk amennyire tudjuk, és a tálba téve azonnal sót és citromlevet adagolunk hozzá. Így nem barnul meg addig, addig, amíg minden egyes padlizsán feldarabolásával végzünk.

 
Amikor mindegyiket a tálba tettük, addigra a tetején levet ereszt (ez is padlizsán függő, mert van amelyik nem) és mielőtt összekevernénk, ezt a levet papírtörlővel leitatjuk. Ez azért kell, hogy ne legyen a krémünk keserű.
Miután belekevertük a sót, a citrom levét és a hagymát, az olajat apránként kevergetve hozzáadagoljuk. Úgy mint a majonéznél, annyit keverünk bele, amennyit fel tud venni.
Amikor már szép könnyű habos a krém, akkor van készen. Ezután hűtőbe tesszük, és hagyjuk összeérni.
Paradicsomkarikákkal díszítjük, és pirított tószt-kenyérrel fogyasztjuk.

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ :-)))))))))))))))))

LEVES - Zukkinikrém leves fokhagymás parmezános toast-tal

Az ilyen leveseket a legegyszerűbb elkészíteni, gyors, finom, egészséges és hidegen-melegen fogyasztható.

Hozzávalók:
  • 3-4 db közepes nagyságú zukkini
  • 2 db közepes krumpli
  • víz
  • 1/2 dl tejszín
  • 1 db erőleves kocka vagy kb. 2 dl  húsleves alaplé
  • só, bors, bazsalikom
Elkészítés:
A cukkinit meghámozom, közepes kockára vágom, a meghámozott és szintén felkockázott krumplival együtt annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi, sózom, borsozom, majd puhára főzöm.  Amikor kissé kihűlt, turmix gépben összeturmixolom, és visszaöntöm a lábosba. Miközben melegítem, hozzáadok annyi húslevest, amennyitől még elég sűrű marad, és egy nagyon minimális tejszínt is adagolok hozzá. A végén vágok bele egy kis bazsalikomot és/vagy petrezselymet.
Egy tepsibe löttyintek egy kis adag olívaolajat (legjobb fokhagymás olajból készíteni) ennek híján egy gerezd fokhagymát apróra vágva vagy áttörve (ezt nem szabad sokáig pirítani, mert megéghet, és úgy keserű lesz) beledobom, azonnal ráfektetem a toast szeleteket, és mindkét oldalukat megpirítom. Miközben pirul, felveszi a fokhagyma ízű olajat. Amint kész, még forrón parmezán sajtot reszelek rá, és ráhelyezem a leves tetejére.  Egyik nagy kedvencem ez a leveske:-)


JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!