2011. augusztus 25., csütörtök

SÜTI - Brownie



Hozzávalók 6 főre:

* 25 dkg étcsoki

* 20 dkg liszt
* 20 dkg cukor

* 3 dkg cukrozatlan kakaópor

* 1 teáskanál sütőpor

* 2 teáskanál nescafe

* 3 tojás

* szűk 1 dl semleges ízű olaj vagy margarin
* vaj a forma kikenéséhez

A tetejére bevonatnak:

12 dkg margarin

4 evőkanál kakaópor

6 evőkanál natúr joghurt

kb. 2 dl porcukor1.25 dkg étcsoki

Elkészítés: 

1.A csokit apró darabkákra vágom, és beleszórom egy keverőtálba. Hozzáadom a lisztet, a cukrot, a kakaóport és a sütőport. Egy kisebb tálban feloldom a nescafet 1 evőkanálnyi langyos vízben, hozzáütöm a tojásokat, belecsurgatom az olajat, vagy a kissé megolvasztott margarint, és kézi habverővel az egészet simára keverem. A két masszát összedolgozom, majd egy kivajazott tortaformába simítom. A tortát 15-20 perc alatt a forró sütőben megsütöm (180 fok, gázsütőnél 4-es fokozat).
Fontos! Ne hagyjuk kiszáradni!!Az a Brownie halála!!!!, Ezért NE légkeveréses fokozaton süssük. Ha megszúrjuk és még ragad a közepe, akkor jó.
A tészta tetejére -a bevonathoz valókat- addig melegítjük, amíg a cukor felolvad benne.
A masszát a tészta tetejére kenjük., és csak akkor szeleteljük, amikor a bevonat megszilárdult.
Ha már nagyon megy az elkészítés, kipróbálhatod chilivel vagy dióval is. SŐT. A legfinomabb télen céklával, amit puhára főzve, apró darabokra vágva a tésztához adagolunk. Annyira nagy volt a sikere nálunk, hogy azóta (télen) CSAK céklával készíthetem:-)))
JÓ ÉTVÁGYAT!

2011. augusztus 24., szerda

SÜTI - Kakaós-csokis csiga kicsit másképp

Hozzávalók:
..a tésztához:

* 650 g liszt

* 35 g porcukor

* 1 tk só
*  fél cs. élesztő

* 125 ml krumplipüré

* 125 ml tej

* 125 ml tejszín vagy tejföl

* 1 egész tojás

* 60 g vaj

a töltelékhez:
* 120 g vaj

* 2 evőkanál kakaópor

* 3 ek méz

* 100 g étcsokoládé

Elkészítése:
Egy tálba beleteszem az elkészült, kissé kihűlt  krumplipürét.Hozzáadom a vajat a tejet és a tejszínt vagy tejfölt, (én jobban szeretem tejföllel készíteni) beleütöm a tojást, majd belemorzsolom az élesztőt.

Egy másik tálba szitálom a lisztet, hozzáadagolom a sót és a cukrot. Ezt egymással elkeverem, majd hozzáadagolom a másik tálból az elkészült masszát. Ezután homogén tésztává gyúrom. Akkor jó, amikor belenyomod az ujjad, és kipattan a tészta. A kis cipómat egy kiolajozott tálba teszem, és 1 óra alatt a duplájára kelesztem.

Addig egy harmadik tálban elkészítem a tölteléket:
A csokit apró forgácsokra reszelem vagy vágom, és elkeverem a többi alapanyaggal. Félreteszem.

A tortaformát (vagy egy mélyebb tepsit) kivajazok. A megkelt tésztát 1/2 centiméter vastagságú hosszúkás formájúra nyújtom és megkenem a töltelékkel. Kb. 1-1,5 cm vastag szeleteket vágok belőle, majd ezeket a kivajazott tepsibe helyezem úgy, hogy köztük hagyok egy pár mm helyet,hogy meg tudjon dagadni.
A belehelyezett csigácskákat letakarom, és még 1/2 órát kelesztem.

A tetejükre még egy kis vajat tépkedek, majd 190 C°-on alsó felső sütésen fél óra alatt készre sütöm. Fontos, hogy a teteje megpiruljon, mert akkor lesz igazán ropogós a külseje.
A végén 2-3 teáskanál porcukrot egy minimális tejjel kikeverek, és a sütőből kivéve egy kanállal a tetejére csíkozom. Ez a máz hűlés közben megszilárdul.  Amikor összeérnek a csigácskák, nem tudnak kiszáradni, így középen omlós marad, a teteje és a szélei pedig a kifolyt csokival összesülnek.
A háziasszonyok háziurak készüljenek fel, hogy ezután majd mindig ezt kell csinálniuk, annyira finom...






JÓ ÉTVÁGYAT!



2011. augusztus 23., kedd

KELETI ÍZEK - Thai kókusztejes csibeleves (Tom Kha Gai)


Ezzel a finomsággal sokáig szemeztem a Paprika TV-én. Eleinte legyintettem, mivel sok olyan fűszer kell hozzá, amit nehézkes frissen beszerezni. Aztán egyik vásárlásom alkalmával úgy döntöttem, most vagy soha. Felkerestem az egyik kedvenc Ázsiai ételbárocskát a 3. kerületben, ahol minden alapanyagot meg tudtam vásárolni hozzá. Az elkészítését képekkel illusztráltam. Napokig.....helyesebben hetekig tudtam volna enni ezt a leveskét..:-) Könnyű, egészséges, minden íz megtalálható benne az édestől a csípősig...a fűszerezése pedig felér egy éves gyógykúrával, mivel egy csomó olyan fűszert, alapanyagot tartalmaz, amely daganatmegelőző, érrendszeri problémákat gyógyító, vérnyomás és vérkeringés helyreállító-, és még sokáig sorolhatnám a jótékony hatásait, szóval egy csoda étel.

Hozzávalók:

* 400ml víz
* 1-2 dl húsleves alaplé (csirkelé)
* 4-5 nagyobb Kaffir Lime lelvél
* 3-4 szeletnyi Galanga gyökér
* 1 szál Citromcirok (a fehér vastag szár része)
* 400 ml konzerv kókusztej (Tesco-ban aránylag olcsón kapható)
* 1 közepes fej kelkáposzta kb. fele (vagy rizstészta)
* 650 g közepes kockára vágott csirkemell
 * 4-5 db Shiitake gomba (jó a szárított is, amit főzés előtt kb. 1 órával vízbe kell áztatni)
* egy csokor koriander vagy petrezselyem zöldje
* friss chilli paprika


a fűszeres szószhoz:
* 1 egész Lime leve
* 3-4 evőkanál halszósz
* 1 teáskanál fokhagymás szójás édes chili szósz
* 4 evőkanál szójaszósz





Elkészítése:

A vizet egy közepes lábosban a galangával, a citromcirokkal és a Kaffir Lime levéllel együtt felforralom. Kb. 5 percet forralom, majd a galangát és a citrom cirok darabokat eltávolítom. Ezután beleteszem a csíkokra vágott kelkáposztát, és a shiitake gombát, majd hozzáöntöm a csirkehúslét. Ezzel 4-5 percig kisebb lángon tovább forralom. Addig amíg rotyog, a filézett bőrözött csirkemellet közepes kockákra vágom és meglocsolom egy kis szójaszósszal. Ezután egy kis tálban elkészítem a fűszerszószt:
A lime levét kifacsarom, beleteszem a csípős édes chiliszószt ízlés szerint, a halszószt, és a szójaszószt. Ezeket jól összekeverem.

FONTOS! A következő lépések között max. 2-3 percig főzzük a levest.

A rotyogó kelkáposztás lébe beleteszem a csirkemell darabokat és teljesen kis lángra veszem. Ezt max. 3 percig (de lehet kevesebb is) főzöm, amíg kifehéredik, (vigyázat, ha túl sokáig főzzük, teljesen kiszárad), majd beleteszem a kókusz tejet (nem muszáj mind a 400 ml-t, lehet kevesebbet is ízlés szerint) és kb. 1 perc múlva hozzáöntöm az elkészült fűszerszószt. Ezután sem szabad sokáig főzni +max. 2-3 perc, mert a kókusz tej is összeugorhat.

Amikor elkészült, a tálba merem, és korianderrel (petrezselyemmel)  és/vagy friss chili paprikával díszítem.