2012. február 11., szombat

SALÁTA- Az én Cézár Salátám

Csibi nővérkém járt nálam a hétvégén, vacsira egy jó kiadós Cézár salátát készítettem a segítségével.


Hozzávalók:

* 1 db nagyobb egész csirkemell csíkokra vágva, amelyet előtte egy napig csirke fűszersóban pácoltam
* 1 fej jégsaláta (a legjobb római salátából készíteni)
* 2-3 tojás
* 1 szál kígyóuborka
* 2-3 db paradicsom
* parmezán sajt
* 2-3 evőkanál olíva olaj
* 3-4 szelet teljes kiörlésű toast kenyér
* 1 gerezd fokhagyma

Az öntethez:
* 2 evőkanál majonéz
* 1 kávéskanál szardella paszta
* 2-3 evőkanál mustár
* 1 evőkanál méz
* 2 evőkanál olíva olaj

Elkészítése:

A csirkemell csíkokat egy vaslapon pirosra sütöm, majd lehúzom. A tojásokat megfőzöm, és ha kicsit kihűlt negyedekre vágom, sózom.
Az uborkát és a paradicsomot nagyobb kockákra vágom, a jégsalátát beletépkedem, majd kézzel finoman összekeverem. A főtt tojásokat a tetejére halmozom, és a csirkemell csíkokat a kisült levével együtt ráöntöm. 
Az öntethez a hozzávalókat egy tálban elkeverem addig, ameddig homogén nem lesz. Ha nem elég híg, egy kis alma- vagy balzsamecetet, esetleg friss citrom levét is keverhetünk hozzá. Ezt a salátára öntöm és ismét jól elkeverem, hogy a mártást mindehol felvegye. Ezután a toast szeleteket egy serpenyőben fokhagymás olívaolajon megfuttatom. Amikor eléggé megpirult, és a fokhagymás olívát is beszívta, a saláta mellé vagy a tetejére helyezem, és megszórom parmezánnal.

Az igazi Cézár saláta ízvilága nem a töméntelen mennyiségű majonézen múlik, (mint sajnos sok étteremben gondolják), hanem az össz-ízhatásán, amit a rászórt meleg csirkemell és annak leve, a mézes-mustáros- szardellás öntet, és a ropogós fokhagymás parmezános toast kenyér együtt adnak.

  Jó étvágyat!

OLASZ TÉSZTA -Fettuccine Bolognai módra




Hozzávalók:

* 350 g darált pulykacomb
* 350 g darált disznóhús
* 2 közepes fej hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 közepes szál sárgarépa
* 1 kisebb szál gyökér
* 2-3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
* 370 ml olasz üveges sűrített paradicsom
* 3 csipet oregánó
*só, bors, piros fűszer-paprika

Elkészítése:

 A paradicsomszószt az étolajon egy lábosban a két fokhagymagerezddel addig pirítom, amíg a szósz kissé barnás nem lesz. Közben meghintem oregánóval. Pirítás közben néha önthetünk rá egy kis vizet, hogy ne égjen oda. Az egész étel készítésénél ez a művelet a legfontosabb, ezt ne kapkodjuk el, ugyanis ha nem pirítjuk meg eléggé a szószt, akkor a savasság miatt nem lesz jó az ételünk. Ez a folyamat még azért is kellemetlen kissé, mert pirítás közben a paradicsomszósz előszeretettel fröcsköl szanaszét. Ezt kiküszöbölendő, le is fedhetjük, csak gyakran figyeljük és kevergessük közben, hogy ne égjen le.
Közben egy másik lábasban vagy egy mélyebb serpenyőben olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát a szintén apró kockákra vágott sárga és fehérrépával, közben sózzuk meg. Ha az olaj nagyon elfő, szintén löttyinthetünk rá annyi vizet, amennyi a pároláshoz kell, de ennek is el kell főnie. Ha már elég puhára főttek a zöldségek, tegyük hozzá a 700g-nyi darált húst. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor kis levet engedett, hintsük meg egy kis piros fűszerpaprikával. Amikor a hús megfőtt, öntsük rá a másik lábasból a már készre sült paradicsompürét. A hús enged annyi levet, hogy ez megadja az étel szaftosságát.
Egy fazékban főzzük meg a "hosszú metéltet" (olaszul Fettuccine), majd amikor közepesre főtt, szűrjük le. A tészta főzésénél fontos, hogy legalább kétszer annyi vízben főzzük a tésztát, mint amennyi a tészta, és lobogó sós vízbe tegyük. A  tészta végig lobogjon, rotyogjon. Ekkor lesz az állaga a legfinomabb. Ha közepesre főzzük, akkor nem szükséges lemosni, sem olajozni, visszatéve a fazékba még egy kicsit puhulni fog. 
Tálalásnál merjük a bolognai húsos mártásunkat a tésztára és friss parmezán sajttal szórjuk meg.



Jó étvágyat!


CSIRKE- Mézes citromos csirkemell

Ezt a finomságot  Donna Hay receptje alapján készítettem némi változtatással.

Hozzávalók:
*2-3 nagyobb egész csirkemell
*4-5 karika konzerv ananász
*2-3 vékony szelet szárított sonka (olasz vagy spanyol)
*4-5 szelet füstölt sajt
*só, bors, 
*2-3 csipetnyi kakukkfű
*1,5 evőkanál méz, 
*0,3 dl olíva olaj
*fél citrom reszelt héja

Elkészítése:
A csirkemelleket feldarabolom, és egyszer keresztben is elvágom, hogy vékonyabb szeleteket kapjak.
Sózom, borsozom.Picit félreteszem.
Az olíva olajat és a mézet a egy kis zárható tetejű üvegbe vagy dobozba öntöm, beleszórom a kakukkfüvet, és összerázom. A csirkemelleket egy hőálló tálba teszem egymás mellé. 
A feldarabolt sonkákat, a füstölt sajt szeleteket és az ananászkarikákat a tetejükre helyezem, majd az összerázott mézes öntettel leöntöm úgy, hogy mindegyikre jusson. A végén a tetejére reszelem a fél citrom héját.
180-200 fokra előmelegített sütőbe helyezem, és kb. 25-30 percig sütöm. Ha túl erős a sütőnk, lehet, hogy 20 perc is elég, az a lényeg, hogy a csirkemellek ne száradjanak ki, inkább hirtelen süljenek meg. Akkor a legjobb, ha a tetejük megpirult.

A fenti recept nagyon gyors, egyszerű, és nem igényel különösebb sütési szaktudást. A párom nem szereti a csirkemellet, mert szerinte nem elég intenzív az íze, ennek ellenére már másodszor kell neki elkészítenem, mert nem tud betelni vele. 
Az étel különlegessége az ízvilágában rejlik. Ez szavakkal szinte kifejezhetetlen . Ahogyan a kakukkfüves citromhéjas olívás mézes omlós hús keveredik a sonka és a füstölt sajt sós ízvilágával majd kiegészül az ananász édes lédússágával, az valami fenomenális. 

Jó étvágyat!