2011. december 19., hétfő

SÜTEMÉNY-Karácsonyi mézes sütik felékszerezve :-)














Karácsonyra ajándéknak vagy fenyőfára dísznek kiváló sütike. 
Készítése közben a méz, a fahéj no meg a szegfűszeg illata járja át a lakást....
Az ünnepi hangulat az orrodon keresztül bekúszik a szívedbe.
Szerintem hasznosabb, mint a TV vagy az Internet előtt ücsörögni....esetleg róni a Plázákat.
Plusz a saját kezűleg készült ajándéknak mindenki jobban örül, főleg ha névre szól. 
Higgyétek el, egyáltalán nem nehéz...

Hozzávalók:

250 g méz
500 liszt
120 g Ráma
100 g cukor
1 egész tojás, 2 tojás sárgája (fehérjét félretesszük)
1 kk szódabikarbóna
3 kk. mézeskalács fűszerkeverék, vagy
1 kk. őrölt fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg

Elkészítése:

A mézet a beletépkedett margarinnal ls a cukorral megmelegítjük. Nem forraljuk fel, csak meglangyosítjuk.
A lisztet egy külön tálba szitáljuk, és beletesszük a fűszereket és a  szódabikarbónát. A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a kihűlt mézes keveréket. A masszát jól átgyúrjuk, ha kell még egy evőkanál vizet is tehetünk hozzá, vagy ha túl ragad, egy minimális lisztet szórunk alá, és addig gyúrjuk amíg már nem ragad annyira. Kis cipóvá formáljuk, és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Miután kivettük, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és kiszúró formákkal kiszúrkáljuk. Ha karácsonyfára készül, egy hústű segítségével lyukat fúrunk a formák tetejére. Egy sütőlappal kibélelt tepsibe helyezzük őket egymástól legalább 2-3 cm távolságra, mert eléggé meg fognak dagadni a sütés közben. 165-170 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben, kb. 10 perc után kihúzzuk a sütőből és ismét beszúrkáljuk a lyukakat, egyébként teljesen összesülnek. A végén, amikor kiszedjük megint beszúrunk, hogy könnyebb legyen átfűzni a zsineget.
Ha kivettük, kicsit hagyjuk hűlni, és jöhet a díszítés.
Így Karácsony előtt kapható mindenféle színes, arany, ezüst cukorka, ételfestékek, stb. bármivel díszíthetjük. Ha eléggé elengedjük a fantáziánkat, csodálatos alkotások születhetnek.

A díszítő cukormáz készítése:
A tojásfehérjéket 150 g porcukorral fehéredésig verjük addig, amíg borotvahab keménységű nem lesz. Ezután szétosztjuk a habot annyi részre, ahány színt szeretnénk, majd ételfestéket teszünk a habba, és óvatosan belekeverjük. Uzsonnás zacsiba tesszük a habot, a sarkát óvatosan kivágjuk és már díszíthetünk is. Ezt érdemes eleinte gyakorolni, mert elsőre nem mindig sikerül megfelelő nagyságú lyukat vágni.
Amikor megvagyunk a díszítéssel, hagyjuk legalább 3-4 órát száradni, mert ha hirtelen egymásra pakoljuk, amíg mér ragad a hab, tönkremehet a munkánk.

Sok sikert, és kívánom, alkossatok minél egyedibb darabokat...:-)