2012. február 29., szerda

KÖRET (BURGONYA) - Sajtos tepsis burgonya olaszosan (Liguria)



Csibi unokatesómat vacsorával leptem meg szülinapja alkalmából. A rántott hekkhez és némi zöld salátához gondoltam ki a következő köretet, ami egyébként önálló egy-tál ételként is megállná a helyét.

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 1 kg burgonya,
  • 30 dkg olvadós, reszelhető sajt (ha szeretjük az erősebb ízeket, akkor füstölt sajtból is kiváló)
  • 15 dkg vaj,
  • olaj,
  • 2 dl tej
  • 3 egész tojás
  • 2 ek. lisz
  • 2 ek. reszelt parmezán (nem fontos)
  • zsemlemorzsa, só.
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk és villával enyhén összetörjük. Egy mélyebb lábosban felolvasztunk kb. 8 dkg vajat egy evőkanál olajjal, hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott sajtot és a tejjel elkevert lisztet. Kis lángon addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen beleolvad a tejbe, ekkor lehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a burgonyát és a felvert tojásokat, majd sózzuk.
A burgonyás masszát a maradék 2 dkg vajjal megkent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe borítjuk, majd elegyengetjük.
A tetejére még szórhatunk zsemlemorzsát, reszelt parmezánt és vajdarabkákat helyezünk rá. 180 - 200 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük . Majd további 10 percig a tetejét megpirítjuk. (Forrás: Itáliai Ízek)


Boldog Szülinapot Csibikém!!!

2012. február 28., kedd

Tavaszi méregtelenítés

Tavaszi  megújulás általánosságban, illetve a konyhában


A Méregtelenítés fontossága

A téli időszak után nemcsak a természet, de mi emberek is automatikusan megújulunk, átalakulunk; a felesleges, felgyülemlett méreganyagokat elengedjük, külsőleg –fizikailag, és belsőleg - lelkileg, szellemileg egyaránt.

A téli visszavonultság, begubózás, belső elmélkedés után igényünk van arra, hogy a tettek mezejére lépjünk, illetve újra szorosabb kapcsolatba kerüljünk a természettel. Amin télen csak elmélkedtünk a kályha melegénél, azt most teljes lendülettel valóra válthatjuk. Azt vesszük észre, hogy a jó idő beköszöntésével, a környezetünkben élők is optimistábbak, nyitottabbak, elfogadóbbak önmaguk és egymás iránt.

Ugyanez a folyamat zajlik le a konyhában, illetve az étekzésünkben.

Kilóink egyre könnyebben távoznak, étrendünk megváltozik, külső átalakuláson megyünk keresztül.
Minden szinten fontossá válik a méregtelenítés, amelyet egyébként a szervezet ebben az időszakban jelez. Ezért is könnyebb ilyenkor méregtelenítenünk.
Ezen jelzések a következők lehetnek:  a bőrünk pattanásosabbá válik, könnyebben fázunk meg, vagy kapunk el bakteriális fertőzéseket, gyakrabban fájhat a fejünk, csökkenhet az étvágyunk, megnőhet alvásigényünk, kedélyállapotunk naponta többször is változhat, stb.

A méregtelenítést többféle módon is végezhetjük, erre nagyon sok cikk és leírás található az interneten. Általánosságban ez leginkább bizonyos szénhidrátok és zsíros ételek megvonásával-, napi többszöri könnyű étkezéssel-, a folyadékfogyasztás növelésével jár, de léteznek olyan szerek, zöldségek, gyümölcsök is, amelyek ezt a folyamatot meggyorsítják. Az egyik, általam leginkább ajánlott ilyen növény a tönköly búzafű leve. Már nagyon sok helyen sokféle kiszerelésben kapható, és reggel éhgyomorra fogyasztandó.
A méregtelenítés után viszont nagyobb szerepet kapnak a nyers ételek, friss saláták, gyümölcsök,  a meleg levesek, berántott főzelékek, zsírosabb húsok pedig háttérbe szorulnak.

Nagyon fontos, hogyha a kúrát mostanában kezdjük el, akkor induljunk laktatóbb salátákkal, és mire megjelennek a friss zöldségek, már jóllakunk a könnyedebb változataival is. Szeretnék megosztani egy, az átmeneti időszakban könnyen elkészíthető receptet, az én Cézár Saláta receptemet, amely nagyon laktató, finom, és kellemes átmenetet biztosít a nehéz étrendből a könnyedebb ételek felé.

Lelki szinten ebben az időszakban érdemes gyakorolni az elengedést, és megbocsájtást (ezekre a témákra többféle meditáció is létezik az interneten) vagy ha valaki már úgy érzi, kész rá, a csendes meditációt, amelyben kapcsolatba kerülhetünk a belső tiszta vezettetésünkkel. ILM link.

Nők Lapja Psziché cikk