2011. december 10., szombat

SÜTI - Reform mézes krémes

Ezért a receptért köszönet Hadarik Ritának a Rita konyhájából!


Hozzávalók:
A tésztához:
200 g fehér -sima vagy tönkölyliszt (én tönkölyből készítettem)
300 g teljes kiőrlésű -sima vagy tönkölyliszt (itt is tönkölyt használtam)
1 teáskanál szódabikarbóna
50 g nádcukor, vagy síma kristálycukor
1 csipet só, szerecsendió, 1 kávéskanál őrölt fahéj
1 tojás
150 g vaj
hideg víz 

A krémhez:
1 l tej (min. 2,8%-os)
150 g vaj
2 cs vaníliás cukor
4 evőkanál liszt
5 evőkanál búzadara
6 evőkanál méz
A tetejére a mázhoz:
100 g étcsokoládé (min. 65 %-os)
75 ml tejszín
2,5 dkg vaj
2,5 dkg kristálycukor (vagy kristály nádcukor)

+ kb. 200 g sárgabarack lekvár


Elkészítése:
A tésztához szórjuk a száraz elemeket egy tálba (liszteket, szódabikarbónát, cukrot és a fűszereket) majd keverjük bele a nedves elemeket (tojás, vaj,) és ha összedolgozás után még szükséges, tegyünk hozzá annyi vizet, amennyire szükség van a liszt felvételéhez. A tészta ne legyen nagyon ragadós, de túl száraz sem, mert akkor törni fog a nyújtásnál.

Pihentessük 30 percet, majd osszuk négy részre.
A részeket nyújtsuk ki (amennyire lehet, téglalap alakúra, kb. 25-35 cm-re és kb. 3-4 mm vékonyságúra), mert sütésnél még vastagodni fognak. Aztán egy tepsit felfordítunk aljával felfelé, és sütőpapírt vagy fóliát terítünk rá, arra tesszük az egyenként a lapokat és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 8-9 perc alatt egymás után megsütjük. Ne ijedjünk meg, ha kicsit száraznak tűnik az összeérésnél be fogja szívni a krémeket.

Közben elkészítjük a krémet:
Ehhez fél liter tejet forraljunk fel a vajjal, vaníliával és a mézzel, plusz még tehetünk hozzá nádcukrot vagy síma cukrot is..én nádcukorral készítettem. A másik fél liter hideg tejhez adagoljuk hozzá a lisztet és a darát és jól keverjük el csomómentesre. Habverővel érdemes. Ezután a felforrt tejez öntsük hozzá a hideg keveréket és lassan folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be, amennyire lehet. Majd húzzuk le a tűzről.

Amikor a tésztalapokkal készen vagyunk, akkor olvasszuk fel egy forrásban lévő vizes lábas fölé helyezett fém tálba a csokit a tejszínnel a vajjal és a cukorral. Közben keverjük. Ha teljesen homogén masszát kapunk, húzzuk le a tűzről.
Ezután töltsük be a sütit.

A tepsi aljába tegyük a legcsúnyább lapot, erre kenjük el egyenletesen a tejes krém egy harmadát. Majd ismét egy lap következik, amelyet kenjünk meg forró baracklekvárral és a lekvárra megint kenjünk a krém 2. harmadát. Ezután következik a harmadik lap, tetejére a krém utolsó harmada, és a legszebben sikerült tésztalap kerüljön a tetejére. A megolvadt csoki masszával megkenjük az utolsó lapocskánkat, és jól becsomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen. 
Fontos megjegyezni: A csoki bevonatot ne az elején kezdjük el olvasztgatni, mert ha sokáig forraljuk, szét fog esni és kiválik belőle a vaj. Ezért ezt kifejezetten akkor kezdjük, amikor már az utolsó tésztalap kisült.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 
Amiről ez a süti szól, az az ünnep melege, édessége, és sok-sok szeretet :-)




OLASZ TÉSZTA - Lasagne reteklevéllel


Történet:
Amikor a zöldségesnél bevásároltam a minap, megláttam azokat a csodálatos nagy fehér retkeket, úgy döntöttem "KELL NEKEM" a reggelihez. Amikor a zöldséges a zacsiba pakolta a cuccaimat, automatikus mozdulattal elkezdte lecsavarni a szép nagy retekleveleket, mire én felkiáltottam: NEEEEEEEE!!!
Félig mosolyogva közölte, hogy ezt mindig le szokta szedni, hogy ne foglaljon helyet a zacsiban. Enyhe mosollyal az arcomon megkértem, hogy ne tegye, mert én ezt fel tudom használni....
Annál is inkább, mert köztudottan a reteklevél telis-tele van ásványi anyagokkal, K-vitamint tartalmaz, és erős antioxidáns hatású. Nyersen fogyasztva még egészségesebb.

Hozzávalók 4 személyre:

Fél zacskónyi lasagne vagy csusza tészta

500 ml tej

100g vaj

3-4 evőkanál fehér tönkölyliszt

25 dkg sajt (füstölt sajtból igazán finom)

2 db közepes nagyságú paradicsom

2 gerezd fokhagyma

só, bors, szerecsendió

(esetleg egy kevés friss bazsalikom)

Ezt most bazsalikom nélkül készítettem.

Elkészítése:

A retekleveleket leszárazom, és folyó víz alatt megtisztítom, majd felaprítom. Egy lábasba 3-4 csepp olíva olajat cseppentek, és beleteszem az aprított retekleveleket. Addig párolom, amíg teljesen puha nem lesz. Ha nagyon letapadna a lábosban, vízzel felöntögetem. Amíg puhul, előveszek egy másik lábast,  amelyben elkészítem a besamellt. Ehhez megolvasztom a vajat, belehintem a 4 evőkanál lisztet és sárgára pirítom, majd lassan felöntöm a tejjel, addig amíg nem lesz krémes állagú, de nem túl sűrű. Ezután ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, a sajt egy harmadát belereszelem, és belenyomom a fokhagymát. Ezután a már megpuhult reteklevelekre öntöm, egyet még keverek rajta, és félretolom.
Egy hőálló tálba rétegezem a hozzávalókat:
A tál aljára cseppentek még egy kis olíva olajat, majd rákanalazok egy pici merőkanál besamellt. Erre helyezem a tésztalapokat úgy, hogy ne érjenek teljesen össze, mert a sütőben még dagadni fognak. A tetejére halmozok 3-4 karika paradicsomot, 3-4 vékony szelet sajtot, majd ismét egy besamell réteg következik. Erre jöhet megint egy tészta réteg, majd besamell, paradicsom és sajt. A lényeg, hogy legfelülre besamell réteg kerüljön, amelybe díszítésként tehetünk pár karika paradicsomot és reszelhetünk rá a megmaradt sajtból, vagy szórhatunk rá parmezánt.
180 fokos előmelegített sütőben 30-35 precig lefedve sütjük, majd a fedőt eltávolítva még 10-15 percre visszatoljuk, hogy megsüljön egy picit a teteje.












JÓ ÉTVÁGYAT!