Hozzávalók kb. 6 személyre:
- 4 nagyobb darab (1,5-2 kg) hosszúkás fényes padlizsán
- 1,5 nagyobb fej hagyma
- 2 dl napraforgó olaj
- 1 db citrom leve
- só
Sztori:
A nagymamámtól illetve anyukámtól tanultam. Sok más padlizsánkrém receptet kipróbáltam, de ennél jobbat még nem találtam.
Amikor barátokat hívok kerti sütögetésre, mindig ez az előétel. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el.... toastkenyéren fogyasztva....sok sok paradicsomkarikával..
A nagymamámtól illetve anyukámtól tanultam. Sok más padlizsánkrém receptet kipróbáltam, de ennél jobbat még nem találtam.
Amikor barátokat hívok kerti sütögetésre, mindig ez az előétel. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el.... toastkenyéren fogyasztva....sok sok paradicsomkarikával..
Elkészítése (ideje kb. 35-40 perc)
Amúgy nem nehéz, de vannak részletek, amire ha nem figyelünk, nem lesz az igazi. Nekem sem sikerült elsőre, de ...mint tudjuk, gyakorlat teszi......:-)))
A nem túl dundi (inkább hosszúkás) padlizsánokat megsütöm hirtelen forró vaslapon (vagy kerti sütőn). A fontos, hogy nagy lángon, és ne túl hosszú ideig sütögessük. Közben forgassuk meg, hogy minden oldala megpuhuljon. Nem kell túl sokáig, mert ha túlsül, akkor elveszíti a jó ízét és a szép világos színét.
Amikor minden oldala megpuhult, levesszük a tűzről, hideg víz alá tesszük, és lenyúzzuk a bőrét. A megnyúzott padlizsánokat FAKANÁLLAL (fémmel nem szabad érintkezzen, mert megbarnul) összeaprítjuk amennyire tudjuk, és a tálba téve azonnal sót és citromlevet adagolunk hozzá. Így nem barnul meg addig, addig, amíg minden egyes padlizsán feldarabolásával végzünk.
Amikor mindegyiket a tálba tettük, addigra a tetején levet ereszt (ez is padlizsán függő, mert van amelyik nem) és mielőtt összekevernénk, ezt a levet papírtörlővel leitatjuk. Ez azért kell, hogy ne legyen a krémünk keserű.
Miután belekevertük a sót, a citrom levét és a hagymát, az olajat apránként kevergetve hozzáadagoljuk. Úgy mint a majonéznél, annyit keverünk bele, amennyit fel tud venni.
Amikor már szép könnyű habos a krém, akkor van készen. Ezután hűtőbe tesszük, és hagyjuk összeérni.
Paradicsomkarikákkal díszítjük, és pirított tószt-kenyérrel fogyasztjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ :-)))))))))))))))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése