2011. október 28., péntek

LEVES - Házi májgombóc leves

KENYÉR - "Feles" magvas kenyér

Az alábbi kenyér receptet Kisa Judit diatetikustól tanultam, és ez vált be a leginkább. 
Gyors, egyszerű, és egészséges!


Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő

1 dl langyos víz

25 dkg teljes kiörlésű tönköly búzaliszt (lehet búzaliszt is)

25 dkg fehér tönköly búzaliszt (lehet búzaliszt is)

2-3 teáskanál só

2 teáskanál szezámmag

2 teáskanál tökmag (lehet még beletenni bármilyen egyéb magokat: köménymag, lenmag, stb.stb.)

2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj

Elkészítése:

A liszteket kimérem, és egy műanyag dagasztó tálba szitálom. Belekeverem a sót, és a magvakat.
Az élesztőt 0,5-1 dl langyos vízben feloldom, majd a liszthez öntöm. Közben kézzel beledolgozom. A masszába fokozatosan annyi vizet öntök még, amennyit a tészta felvesz úgy, hogy ne ragadjon, de a tál falától elváljon. Amikor az edény falától elválik, akkor adagolom hozzá a 2 evőkanál olajat. Én személy szerint ki szoktam venni a tálból, és deszkán még addig gyúrom, ameddig az ujjam belenyomásával rugalmasan nem viselkedik a tészta. Ezután kb. fél órát letakarva kelesztem, majd ismét átgyúrom. Ezután egy olyan tálba helyezem, ahol még kb. 2-szeresére tud kelni. Még 35-40 percet kelesztem, majd sütőlapra borítom, esetleg vágok bele 1-2 mélyedést késsel, és 220 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütöm. Amikor kész, egy rácsra helyezem, egy ecset segítségével vízzel megkenegetem, majd hagyom kihűlni.
Amíg hűl, az egész lakás megtelik kenyérillattal. Hát nagy önuralom kell ahhoz, hogy bírjuk kivárni, amíg kihűl :-))))


PÁSTÉTOM - Pikáns lencsekrém

Hozzávalók 6 személyre:

250-300 g lencse

2 közepes fej lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

só, pirospaprika, babérlevél

Elkészítése:

A lencsét előző nap kb. kétszer annyi hideg vízbe áztatom, mint amennyi a lencse.
Másnap a víz felét leöntöm és felengedem annyi vízzel, hogy a víz a lencse 2-3szorosa legyen, beledobok egy babérlevelet, egy kissé megsózom, majd puhára főzöm. Ez max. 35-40 perc.
Közben a lila hagymákat apró kockákra vágom, és olíva olajon megdinsztelem. Amikor kész, a megfőtt lencsére öntöm, belereszelem a fokhagymát, szórok bele egy csipetnyi pirospaprikát. Amennyiben itt még sótlannak érezzük, nem feltétlenül kell még sózni, mert amikor össze érett, sokkal sósabbnak fog tűnni.
Amikor minden benne van, turmix géppel pürésítem.
Fogyasztás előtt kb. 2 órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Jó étvágyat!


VEGA - Patisszonos zöldségragu rizzsel


Hozzávalók 4 főre:

400 g patisszon felkockázva

1 db nagyobb fej lila hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 db paradicsom meghámozva

2 db zöldpaprika

3 evőkanál olíva olaj, só, bazsalikom


Elkészítése:

A zöldségeket olíva olajon megpárolom, közben sóval, bazsalikommal ízesítem.
Ínyencek egy kis jobb minőségű száraz fehér bort is löttyinthetnek hozzá. Amikor kész, rizzsel tálalom.

LÚGOSÍTÓ, VEGA - Sütőtök ragu házi zöldségmix-es kölessel


Hozzávalók 4 személyre:
-Kb. 400 g sütőtök

-2-3 evőkanál olíva olaj vagy 5 dkg vaj

-2 gerezd fokhgyama

-200 g hántolt bioköles (DM-ben is kapható)

-egy csipet só, házi vagy kész vega-mix

Elkészítése:
A sütőtököt megpucolom, kimagozom, majd 1-1,5 cm-es kockákra vágom. A a fokhagymát belereszelem,
az egészet olíva olajon vagy vajon megfuttatom, rálöttyintek egy pici vizet, és addig párolom, amíg puha nem lesz, de vigyázok, hogy ne essenek szét a kockák. Ízesíthető még bazsalikommal és/vagy kakukkfűvel.

Amíg párolódik, addig a kölest a mennyiségének megfelelően 2-3-szor annyi kissé sós vízben megfőzöm (kb. 15 perc), majd ha már puha, lehúzom a tűről, beleszórom a vega mixet, és fedő alatt még gőzöltetem kicsit, hogy a zöldség ízei beleérjenek.

Tálalásnál a sütőtök levéből öntök egy kicsit a kölesre.

Házi vega mix
Elkészítése:
Amikor otthon akad maradék friss zöldség (már nem fér a vasárnapi húslevesbe :-), akkor felaprítom, egy üvegbe töltöm, sózom, és teszek rá egy pici olíva olajat. Ez nagyjából 4-5 napig hűtőben eláll, és szinte minden ételbe használható. Nem érdemes megfőzni, inkább mindig a végén az ételre hinteni. Natúr húsokra feltétnek, vajas kenyérre hintve, még símán kikanalazva is nagyon finom.
A fenti mix tartalma:
-Sárgarépa, fehérrépa, fokhagyma, petrezselyemzöld, zellerzöld- és gumó, karalábé, póréhagyma.



PÁSTÉTOM - Tonhalas avokádókrém


Hozzávalók 4 személyre:

-4 db avokádó 

-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

-2-3 olajos tonhalkonzerv (Atlantik)

Só, mustár, 1 egész citrom leve



Elkészítése:

Az avokádókat meghámozom, a magok eltávolítása után egy tálban krumplinyomóval szétnyomkodom őket.
Belekeverem az összetört tonhalat olajával együtt, belecsavarom az egész citromot, ízlés szerint teszek bele mustárt és sózom. Fogyasztás előtt a hűtőben 1-2 órát állni hagyom.

Ez a most készült változat könnyű és aki szereti az avokádó ízét, annak ezt javaslom. 

A pikánsabb verziójába tehetünk apróra vágott lila hagymát és fokhagymát is.

Jó étvágyat!





2011. október 23., vasárnap

PÁSTÉTOM - Diós paprikakrém rozmaringgal


Hozzávalók 4 személyre:

- 5-8 db kápia paprika
- 2-3 evőkanál darált dió
- 4 evőkanál olíva olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csipet apróra vágott rozmaring
- 1 csipet só
- 3-4 evőkanál joghurt

Elkészítése:

A paprikákat megmosom, és erős tűz fölött minden oldalukat megpirítom. Lehet egy serpenyőben is nagy lángon, gyakran forgatva.
Amikor teljesen puha (finom, égett, füstös illata van), akkor forrón egy zacskóba teszem, és kb. 5-10 percig hagyom állni. Ezután kiveszem a zacskóból és hideg víz alatt megnyúzom. Megszabadítom a csutkájától, a magoktól, majd kissé összeaprítva egy edénybe teszem. Hozzá reszelem a fokhagymát, beleteszem a diót, az oliva olajat, és a joghurtot, sózom, és vagy kézi mixerrel, vagy turmix gépben krémesre mixelem.
Amikor kész, hozzáadom a rozmaringot, majd a hűtőbe teszem. Kell neki 1-2 óra, amíg összeérik. Érdemes házi sütésű kenyérrel vagy baguett-el mártogatni. 


JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!