Hozzávalók 4 személyre:
-Kb. 400 g sütőtök
-2-3 evőkanál olíva olaj vagy 5 dkg vaj
-2 gerezd fokhgyama
-200 g hántolt bioköles (DM-ben is kapható)
-egy csipet só, házi vagy kész vega-mix
Elkészítése:
A sütőtököt megpucolom, kimagozom, majd 1-1,5 cm-es kockákra vágom. A a fokhagymát belereszelem,
az egészet olíva olajon vagy vajon megfuttatom, rálöttyintek egy pici vizet, és addig párolom, amíg puha nem lesz, de vigyázok, hogy ne essenek szét a kockák. Ízesíthető még bazsalikommal és/vagy kakukkfűvel.
Amíg párolódik, addig a kölest a mennyiségének megfelelően 2-3-szor annyi kissé sós vízben megfőzöm (kb. 15 perc), majd ha már puha, lehúzom a tűről, beleszórom a vega mixet, és fedő alatt még gőzöltetem kicsit, hogy a zöldség ízei beleérjenek.
Tálalásnál a sütőtök levéből öntök egy kicsit a kölesre.
Házi vega mix
Elkészítése:
Amikor otthon akad maradék friss zöldség (már nem fér a vasárnapi húslevesbe :-), akkor felaprítom, egy üvegbe töltöm, sózom, és teszek rá egy pici olíva olajat. Ez nagyjából 4-5 napig hűtőben eláll, és szinte minden ételbe használható. Nem érdemes megfőzni, inkább mindig a végén az ételre hinteni. Natúr húsokra feltétnek, vajas kenyérre hintve, még símán kikanalazva is nagyon finom.
A fenti mix tartalma:
-Sárgarépa, fehérrépa, fokhagyma, petrezselyemzöld, zellerzöld- és gumó, karalábé, póréhagyma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése