2012. február 11., szombat

OLASZ TÉSZTA -Fettuccine Bolognai módra




Hozzávalók:

* 350 g darált pulykacomb
* 350 g darált disznóhús
* 2 közepes fej hagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 2 közepes szál sárgarépa
* 1 kisebb szál gyökér
* 2-3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
* 370 ml olasz üveges sűrített paradicsom
* 3 csipet oregánó
*só, bors, piros fűszer-paprika

Elkészítése:

 A paradicsomszószt az étolajon egy lábosban a két fokhagymagerezddel addig pirítom, amíg a szósz kissé barnás nem lesz. Közben meghintem oregánóval. Pirítás közben néha önthetünk rá egy kis vizet, hogy ne égjen oda. Az egész étel készítésénél ez a művelet a legfontosabb, ezt ne kapkodjuk el, ugyanis ha nem pirítjuk meg eléggé a szószt, akkor a savasság miatt nem lesz jó az ételünk. Ez a folyamat még azért is kellemetlen kissé, mert pirítás közben a paradicsomszósz előszeretettel fröcsköl szanaszét. Ezt kiküszöbölendő, le is fedhetjük, csak gyakran figyeljük és kevergessük közben, hogy ne égjen le.
Közben egy másik lábasban vagy egy mélyebb serpenyőben olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát a szintén apró kockákra vágott sárga és fehérrépával, közben sózzuk meg. Ha az olaj nagyon elfő, szintén löttyinthetünk rá annyi vizet, amennyi a pároláshoz kell, de ennek is el kell főnie. Ha már elég puhára főttek a zöldségek, tegyük hozzá a 700g-nyi darált húst. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor kis levet engedett, hintsük meg egy kis piros fűszerpaprikával. Amikor a hús megfőtt, öntsük rá a másik lábasból a már készre sült paradicsompürét. A hús enged annyi levet, hogy ez megadja az étel szaftosságát.
Egy fazékban főzzük meg a "hosszú metéltet" (olaszul Fettuccine), majd amikor közepesre főtt, szűrjük le. A tészta főzésénél fontos, hogy legalább kétszer annyi vízben főzzük a tésztát, mint amennyi a tészta, és lobogó sós vízbe tegyük. A  tészta végig lobogjon, rotyogjon. Ekkor lesz az állaga a legfinomabb. Ha közepesre főzzük, akkor nem szükséges lemosni, sem olajozni, visszatéve a fazékba még egy kicsit puhulni fog. 
Tálalásnál merjük a bolognai húsos mártásunkat a tésztára és friss parmezán sajttal szórjuk meg.



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése