2012. február 11., szombat

CSIRKE- Mézes citromos csirkemell

Ezt a finomságot  Donna Hay receptje alapján készítettem némi változtatással.

Hozzávalók:
*2-3 nagyobb egész csirkemell
*4-5 karika konzerv ananász
*2-3 vékony szelet szárított sonka (olasz vagy spanyol)
*4-5 szelet füstölt sajt
*só, bors, 
*2-3 csipetnyi kakukkfű
*1,5 evőkanál méz, 
*0,3 dl olíva olaj
*fél citrom reszelt héja

Elkészítése:
A csirkemelleket feldarabolom, és egyszer keresztben is elvágom, hogy vékonyabb szeleteket kapjak.
Sózom, borsozom.Picit félreteszem.
Az olíva olajat és a mézet a egy kis zárható tetejű üvegbe vagy dobozba öntöm, beleszórom a kakukkfüvet, és összerázom. A csirkemelleket egy hőálló tálba teszem egymás mellé. 
A feldarabolt sonkákat, a füstölt sajt szeleteket és az ananászkarikákat a tetejükre helyezem, majd az összerázott mézes öntettel leöntöm úgy, hogy mindegyikre jusson. A végén a tetejére reszelem a fél citrom héját.
180-200 fokra előmelegített sütőbe helyezem, és kb. 25-30 percig sütöm. Ha túl erős a sütőnk, lehet, hogy 20 perc is elég, az a lényeg, hogy a csirkemellek ne száradjanak ki, inkább hirtelen süljenek meg. Akkor a legjobb, ha a tetejük megpirult.

A fenti recept nagyon gyors, egyszerű, és nem igényel különösebb sütési szaktudást. A párom nem szereti a csirkemellet, mert szerinte nem elég intenzív az íze, ennek ellenére már másodszor kell neki elkészítenem, mert nem tud betelni vele. 
Az étel különlegessége az ízvilágában rejlik. Ez szavakkal szinte kifejezhetetlen . Ahogyan a kakukkfüves citromhéjas olívás mézes omlós hús keveredik a sonka és a füstölt sajt sós ízvilágával majd kiegészül az ananász édes lédússágával, az valami fenomenális. 

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. hmmmm, ez nagyon jól hangzik! legközelebb, ha veszek friss ananászt, amit egymagamban úgysem tudok maradéktalanul elfogyasztani, előveszem ezt a receptet. :)

    VálaszTörlés