2011. augusztus 24., szerda

SÜTI - Kakaós-csokis csiga kicsit másképp

Hozzávalók:
..a tésztához:

* 650 g liszt

* 35 g porcukor

* 1 tk só
*  fél cs. élesztő

* 125 ml krumplipüré

* 125 ml tej

* 125 ml tejszín vagy tejföl

* 1 egész tojás

* 60 g vaj

a töltelékhez:
* 120 g vaj

* 2 evőkanál kakaópor

* 3 ek méz

* 100 g étcsokoládé

Elkészítése:
Egy tálba beleteszem az elkészült, kissé kihűlt  krumplipürét.Hozzáadom a vajat a tejet és a tejszínt vagy tejfölt, (én jobban szeretem tejföllel készíteni) beleütöm a tojást, majd belemorzsolom az élesztőt.

Egy másik tálba szitálom a lisztet, hozzáadagolom a sót és a cukrot. Ezt egymással elkeverem, majd hozzáadagolom a másik tálból az elkészült masszát. Ezután homogén tésztává gyúrom. Akkor jó, amikor belenyomod az ujjad, és kipattan a tészta. A kis cipómat egy kiolajozott tálba teszem, és 1 óra alatt a duplájára kelesztem.

Addig egy harmadik tálban elkészítem a tölteléket:
A csokit apró forgácsokra reszelem vagy vágom, és elkeverem a többi alapanyaggal. Félreteszem.

A tortaformát (vagy egy mélyebb tepsit) kivajazok. A megkelt tésztát 1/2 centiméter vastagságú hosszúkás formájúra nyújtom és megkenem a töltelékkel. Kb. 1-1,5 cm vastag szeleteket vágok belőle, majd ezeket a kivajazott tepsibe helyezem úgy, hogy köztük hagyok egy pár mm helyet,hogy meg tudjon dagadni.
A belehelyezett csigácskákat letakarom, és még 1/2 órát kelesztem.

A tetejükre még egy kis vajat tépkedek, majd 190 C°-on alsó felső sütésen fél óra alatt készre sütöm. Fontos, hogy a teteje megpiruljon, mert akkor lesz igazán ropogós a külseje.
A végén 2-3 teáskanál porcukrot egy minimális tejjel kikeverek, és a sütőből kivéve egy kanállal a tetejére csíkozom. Ez a máz hűlés közben megszilárdul.  Amikor összeérnek a csigácskák, nem tudnak kiszáradni, így középen omlós marad, a teteje és a szélei pedig a kifolyt csokival összesülnek.
A háziasszonyok háziurak készüljenek fel, hogy ezután majd mindig ezt kell csinálniuk, annyira finom...






JÓ ÉTVÁGYAT!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése