2012. február 29., szerda

KÖRET (BURGONYA) - Sajtos tepsis burgonya olaszosan (Liguria)



Csibi unokatesómat vacsorával leptem meg szülinapja alkalmából. A rántott hekkhez és némi zöld salátához gondoltam ki a következő köretet, ami egyébként önálló egy-tál ételként is megállná a helyét.

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • 1 kg burgonya,
  • 30 dkg olvadós, reszelhető sajt (ha szeretjük az erősebb ízeket, akkor füstölt sajtból is kiváló)
  • 15 dkg vaj,
  • olaj,
  • 2 dl tej
  • 3 egész tojás
  • 2 ek. lisz
  • 2 ek. reszelt parmezán (nem fontos)
  • zsemlemorzsa, só.
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk és villával enyhén összetörjük. Egy mélyebb lábosban felolvasztunk kb. 8 dkg vajat egy evőkanál olajjal, hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott sajtot és a tejjel elkevert lisztet. Kis lángon addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen beleolvad a tejbe, ekkor lehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a burgonyát és a felvert tojásokat, majd sózzuk.
A burgonyás masszát a maradék 2 dkg vajjal megkent, zsemlemorzsával megszórt tepsibe borítjuk, majd elegyengetjük.
A tetejére még szórhatunk zsemlemorzsát, reszelt parmezánt és vajdarabkákat helyezünk rá. 180 - 200 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük . Majd további 10 percig a tetejét megpirítjuk. (Forrás: Itáliai Ízek)


Boldog Szülinapot Csibikém!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése